ICT en de toekomst van werken: trends en voorspellingen

15 augustus 2024
4 minuten
Auteur: Anto te Lintelo

De manier van werken bij organisaties is de laatste jaren geheel veranderd, mede dankzij de voortdurende innovaties binnen de IT-sector. Van remote werken tot geavanceerde automatisering, de manier waarop organisaties (samen)werken veranderd continu.

Remote werken

Een van de meest opvallende trends is de verschuiving naar locatieonafhankelijk werken. De mede door de COVID-19 pandemie is deze trend in een stroomversnelling gekomen en veel organisaties hebben ontdekt dat werken op afstand niet alleen mogelijk is, maar ook voordelen biedt zoals verhoogde productiviteit en een betere werk-privébalans. ICT speelt een cruciale rol in deze transitie. Met tools zoals Microsoft Teams, Azure Virtual Desktop is het mogelijk om altijd en overal te kunnen werken.

AI integratie

Je hoort het overal: AI. In het afgelopen jaar is het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkplek enorm toegenomen. Deze technologieën worden gebruikt om herhalende taken te automatiseren, waardoor werknemers zich kunnen concentreren op meer strategische en creatieve taken. Een voorbeeld hiervan is Copilot. Copilot is een geavanceerde AI-assistent die werknemers helpt met een breed scala aan taken, zoals informatie opzoeken en ondersteuning bieden bij dagelijkse activiteiten.

Managed Detection and Response (MDR)

Een andere belangrijke trend is de toename in het inzetten van Managed Detection and Response (MDR). MDR is een dienst waarbij externe security experts continu het bedrijfsnetwerk/werkplekken monitoren en analyseren om cyberdreigingen snel te detecteren en erop te reageren. Dit helpt organisatie om beveiligingsincidenten te beperken zonder zelf een intern beveiligingsafdeling te hoeven opzetten. Deze trend is een reactie op de groeiende complexiteit en frequentie van cyberdreigingen. Organisaties erkennen steeds meer de noodzaak van proactieve en continue beveiligingsmaatregelen om hun digitale omgevingen te beschermen.

Conclusie

De toekomst van werken wordt sterk beïnvloed door de voortdurende ontwikkelingen in de ICT-sector. Remote werken, AI en Managed Detection and Response (MDR) zijn slechts enkele van de trends die de manier waarop we werken transformeren. Door deze trends te omarmen, kunnen bedrijven niet alleen hun efficiëntie en productiviteit verhogen, maar ook een meer flexibele werkomgeving creëren voor organisaties en hun werknemers. De sleutel tot succes ligt in het blijven innoveren en aanpassen aan de veranderende behoeften van de moderne werkplek.

Hulp op afstand
053 7400 240
Een vraag stellen

"*" geeft vereiste velden aan

Juict
anto